Det första steget i processen bör vara att bestämma varför du vill bygga en bastu. Det finns två huvudskäl till varför man vill bygga sin egen bastu. Det första skälet handlar om personliga preferenser och det andra skälet är att du behöver en bastu, annars skulle du inte läsa det här. Om svaret är ja på båda frågorna ska ingenting hindra dig från att bygga din bastu med det som passar dina behov perfekt. Att utforma din bastu låter som en perfekt idé och inte att få en färdig portabel enhet från butiken med skurna, uppmätta och förkonstruerade bitar.
Alla de stora bastutillverkarna erbjuder prefabricerade byggsatser som har alla delar du någonsin kommer att behöva, inklusive hyllor, bänkar, värmare och mycket mer. De innehåller till och med lättförståeliga instruktioner med kompletta uppsättningar av material och verktyg för att bygga din bastu. Detta är ett utmärkt sätt att spara pengar och du kan ha den färdig på några timmar. När bastun är byggd är allt du behöver göra att ansluta den och använda den. Inga hål att borra och inget tråkigt arbete med ledningar eller att sätta upp saker på väggarna. Allt arbete har gjorts åt dig.
När du är redo att börja shoppa runt efter din bastuns takhöjd, storlek och stil är det viktigt att du tar mått. Mät ditt bänkdjup och din bredd för att se till att du köper tillräckligt med virke för att få plats med alla dina bänkar. Mät din bastuugnsstorlek och se till att du köper en som är kompatibel med det trä du har valt. Du kan behöva hitta en dyrare värmare om du använder träslag som inte lätt accepterar värmare.
Ett av de största problemen som bastubyggare stöter på är att komma fram till vilken typ av bränsle de ska använda. De flesta använder propan men det finns de som använder naturgas och träkol också. När du väljer vilket bränsle du ska använda är det bra att göra din hemläxa. Ta reda på vad bränslet kostar, hur mycket du förbränner per timme och den uppskattade livslängden för bränsletypen.
Att bygga en bastu kan vara mycket prisvärt nuförtiden. Från byggsatser som kräver lite arbete till professionellt utformade bastur varierar priset. Det finns till och med byggsatser för att bygga traditionella ångbasturar. Skillnaden mellan kostnaden för att bygga en ångbastu och en bastu med torr värme kan vara stor.
Vissa bastuplaner för DIY bastu innehåller instruktioner för vedeldade bastuugnar. Även om detta ger ett mycket renare och hälsosammare alternativ till traditionella kaminer kan kostnaden för att värma upp kaminen bli ganska dyr. Om du använder en torr värmekälla kan du bygga en bastu utan att använda el eller ved. Kostnaden för att bygga en bastu beror på hur genomarbetad du vill att den ska vara samt vilken typ av material du väljer att använda och hur din bastuugn ska utformas. Leta efter planer som ger tydliga instruktioner som hjälper dig att bygga din bastu och håll dig väl informerad om de olika alternativen.
Ventilation av bastu – två vanliga misstag när ventilationen inte är perfekt
Det är viktigt för bastuägare att veta hur mycket ventilation de behöver regelbundet. Fukten i luften kan få träet att expandera och brinna. Träet absorberar fukt från både luften och själva bastun, så det är viktigt att ha tillräcklig ventilation för varje del av bastun. En bra tumregel är cirka åtta tum luft för varje kvadratmeter bastuyta. Det är lämpligt att båda fläktarna använder samma luftflöde, antingen separat eller tillsammans i samma rum eller område.
Bastuns ventilationsbehov kräver två ventiler, i bastuns botten och en övre fläkt någonstans ovanför området. Den nedre ventilationen, eller ”mataren”, bör placeras på en plats där luften kommer ut mot huvuddörren. Elektriska värmare som placeras på vardera sidan av mataren ger mer ventilation på denna plats. Den övre fläkten kan också placeras nära taket eller på en något högre plats. Den luft som strömmar genom bastudörren från bastuns övre del och sedan går genom dörren på andra sidan dörren ger mer luftflöde och ventilation för bastun och dess innevånare.
Ett annat vanligt misstag i fråga om bastuventilation är att installera en takpanna direkt ovanför själva bastun. Detta placerar bastuaggregatet direkt i luftflödets väg, vilket kan leda till allvarliga överhettningsproblem. Överhettning kan leda till allvarliga symtom som yrsel, illamående, kramper och/eller förvirring. Kom ihåg att direkt solljus också kan leda till värmeutmattning, så ta alltid bort takvärmaren från direkt solljus eller ännu hellre placera värmaren på en timer så att den stängs av när solen går ner.
Ett annat vanligt misstag när det gäller bastuventilation är att inte installera tillräcklig ventilation i taket. Det är mycket lätt att förbise takventilerna eftersom de sällan syns. Genom att installera tillräcklig takventilation förhindrar man att ofiltrerad luft släpps ut från bastun. Ofiltrerad luft är inte hälsosam och kan ansamlas i takventilerna och i hela bastun. Den överdrivna mängden fukt i ofiltrerad luft kan orsaka tillväxt av mögel. Dessa skadliga organismer kan orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive astma, bronkit, allergier och astmaattacker.
Ett av de största misstagen när det gäller bastuventilation är att inte inkludera ett ventilationssystem med en ventilationsfläkt. Denna typ av fläkt drar den varma, torra luften utanför bastun och tvingar den genom kanalerna. Detta drar upp fuktigheten från bastuns insida och förflyttar den utåt. Detta förhindrar tillväxt av mjöldagg och mögel. Kondensen som bildas i kanalerna och i taket kan också orsaka täppt näsa, hals och ögon samt andra symptom.
Många konsumenter inser inte hur viktigt det är att ha ett bra ventilationssystem för bastu. Även om du tycker att din bastu har det bästa ventilationssystemet som finns kan det vara otillräckligt för att hålla luften ren och fräsch. Ett ventilationssystem med en fläkt drar ut den förbrukade luften utanför, där den också kan släppas ut utomhus. På så sätt förhindrar man att det bildas en fördärvad luft i bastun.